Заметените следи Почти 10 години след затварянето на КТБ продължават да

...
Заметените следи Почти 10 години след затварянето на КТБ продължават да
Коментари Харесай

Делото за безпрецедентния грабеж на КТБ: Очаквайте наказания... след 200 години

Заметените следи

 

Почти 10 години след затварянето на КТБ не престават да излизат нови доказателства за мащабите на измамата. Дългоочаквания одит на активите на банкрутиралата банка, публикуван от Сметната палата този месец, сподели, че липсват данни за кредитните досиета - най-важните документи, по които синдиците може да съберат вземанията на банката. В обособени случаи няма информация и за кредитополучателя, за размера на заема, дати и други съпътстващи документи. Одиторите са открили също неналичието на разказани недвижими парцели и наличните скъпи книги в пространствата на КТБ. Друга констатация е, че не е сбъднат задоволително ефикасен надзор по какъв начин синдици на банка в несъстоятелност как са я управлявали и са продавали имуществото й.

 

Проверяваният интервал обгръща 4 години - 2016-2020 г. Проверката бе предоставена при започване на 2022 година, когато ръководител на Сметната палата бе Цветан Цветков. Наскоро Цветков разгласи, че една от аргументите за скоростното му освобождение от поста по-рано тази година е именно този одит, който по думите му е бил бавен по всевъзможни способи, с цел да не види бял свят.

 

От Фонда за гарантиране на влоговете са обяснили пред одиторите липсите с това, че самото разказване и събиране на всички документи е ставало по ускорена процедура. Някои от документите пък били конфискувани от прокуратурата. В протоколите обаче липсва информация дали прокуратурата е иззела всички скъпи книги, благосъстоятелност на банката, и вероятно къде се намират скъпите книги, които не са конфискувани.

 

Удобната версия

 

През всичките тези години от банкрута на КТБ прокуратурата се погрижи делото за източването на банката да не напуща коловоза на като че ли авансово построената теза на обвиняването - че цялата виновност за изчезналите пари на вложителите е на някогашния мажоритарен акционер Цветан Василев и неколцина негови чиновници. Към наказателна отговорност не са привлечени политици, които направиха КТБ страна в страната, като трансферираха огромна част от сметките на държавните сдружения в банката, нито пък има упрекнат началник на банковия контрол, който комфортно проспа отпущането на необезпечени заеми към свързани лица. Не се разплете и хранителната верига с пари от КТБ, която сътвори медийни империи и подчини магистрати на заплата на сенчести олигарси.

 

Почти целият обвинителен акт, който изстреля някогашният прокурор Иван Гешев до върха на прокуратурата, се крепи на показанията на бившата дясна ръка на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов.  " 90% от истината кой открадна тези 7 милиарда лева. от българските жители става ясна от показанията на очевидеца ", твърдеше Гешев. Самият Лазов обаче, който твърди, че е надълбоко осведомен със схемите на някогашния си началник, като най-малкото е спомагал за тяхното реализиране, не е обвиняем. Пред съда той описа сложна финансова пирамида, наричана най-общо " компанията ", която била под едноличната власт на Василев и се е захранвала с заеми от банкрутиралата банка. " Договорите за това бяха официални, едвам не върви някой по улицата напълно гол. Това е едно комбинезонче или дрешка, обещано от банката, с цел да не се види незабавно, че е гол ", изясни Лазов механизма на източване на КТБ.

 

Нито Лазов, нито прокуратурата обаче не смеят да посочат слонът в стаята - огромният отсъстващ от делото Делян Пеевски, който Цветан Василев наричаше наследник преди да спора сред двамата. Разследването не доближава до депутатът, глобен по световния закон " Магнитски " за корупция, макар че името му се появява неведнъж в конфискуваната документи. Пеевски се загатва в ръкописна записка на банкера Василев, а буквите ДП1 попадат и във всекидневната информация, която шефът на КТБ е получавал от счетоводителя си Лазов. Срещу тези букви е записано 575 млн. лв.. Факт е и че фирмите на Пеевски и майка му Ирена Кръстева са получили стотици милиони левове заеми. През дружеството  " Интерфин холдинг " да вземем за пример са минали близо 3 млн. евро, с които е купено оборудването на печатницата " ИПК Родина ". Друга компания медиатор е " Краун медия ", която е дала на закритата телевизия ТВ7 9.6 млн. лева. От друга информация на финансовото разузнаване на ДАНС пък излиза наяве, че Пеевски е летял с частния аероплан на Василев. 

 

Самият Гешев е сбит в обясненията си за изчезналия Пеевски в делото " КТБ ". Попитан защо в документи на банката против буквите " Директива за птиците " са записани половин милиарда лв., основният прокурор отговори, че няма по какъв начин да знае кой се крие зад тези букви. " Директива за птиците може да е държавно дружество ", разяснява той. А при забележката на публицисти при представянето на " Модела " КТБ " от страна на Иван Гешев - по какъв начин е допустимо в десетки хиляди страници да го няма името Делян Пеевски, той дава отговор:  " В това изложение го няма и господин Путин, няма и Обама – няма и доста други хора. "   

 

Разследването на прокуратурата внимава да не засегне и друга рискова мина, обвързвана с банкрутиралата банка, като въобще не е изяснило ролята на съветския енергиен план " Южен поток ". Антикорупционният фонд публикува банкова гаранция за два и половина милиона евро за газовата връзка на името на съветската компания " Стройтрансгаз ". Този сюжет се свързва с името на депутат от горната камара на съветския парламент и специфичен делегат на президента Путин за връзка с руснаците отвън страната - Александър Бабаков. Името му попада в списъка на посетителите на банкера Цветан Василев от 22 ноември 2013 г. В изявление за АКФ банкерът Цветан Василев разкрива, че организацията на плана " Южен поток " е била следена от депутата на Движение за права и свободи Делян Пеевски. 

 

Начало до безкрайност

 

Дори и стерилизираният обвинителен акт на прокуратурата има проблеми с доказаването му в съда. По-всичко проличава, че някои съдии и прокурори ще се пенсионират до момента в който видят окончателния завършек на делото. Съдебният развой против 18-те подсъдими за заграбване на над 2 милиарда лв. стартира всъщност чак през февруари 2019 година, близо 5 години след банкрута на банката. Самото следствие продължи към 3 години под наблюдението на командирования тогава в Софийската градска прокуратура Иван Гешев.  " Задачата пред проверяващия екип беше със трудност, близка до това с дизелов мотор да кацнеш на Луната. Кацнахме, а дали ще дишаме, занапред ще забележим ", разяснява той при внасянето на обвинителния акт. Да си поеме въздух обаче му помогнаха депутатите от ГЕРБ, които особено трансформираха Наказателнопроцесуалния кодекс заради фамозния труд на Гешев в 11 000 страници. Това се наложи, защото огромният размер на обвинителния акт попречи на започването на делото всъщност в Специализирания углавен съд, тъй като законът предвиждаше да бъдат изчетени хилядите страници в правосъдната зала. Със законодателните промени се разреши на прокурора да показа компактен отчет.

Дори и с тези подпирания обаче делото буксува. За 4 години процесът е надалеч от своя край даже на първа инстанция. След закриването на Специализирания углавен съд преди година делото мина в компетенцията на Софийския градски съд. Оттогава са извършени едвам десетина правосъдни съвещания, като последно показания даде инспекторът Николай Орешаров, който все още е осмият разпитан очевидец. Очаква се обаче показания пред съда дадат към 400 свидели. Ако процесът продължи със същата скорост сметката демонстрира, че всички призовани ще дадат показания единствено на първа инстанция чак след 200 години. Така че може няма да е изненадващо, в случай че отминалостта за закононарушението изтече до окончателните присъди. 

 

Плащаме за несправедливостта

 

Докато чакаме правораздаването да си свърши работата, страната към този момент заплаща компенсации поради нарушаванията при банкрута на КТБ. Българската национална банка беше дефинитивно наказана по Закона за отговорността на страната и общините вследствие на нарушение на правото на Европейския съюз и трябва да заплати 4309 лева вреди поради забавено решение за оповестяване на неналичност на депозитите в банката, реши Върховният административен съд през април. Поредицата от каузи за компенсации против Българска народна банка поради нарушавания покрай фалиралата КТБ станаха вероятни след решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

 

Също така Европейският съд по правата на индивида в Страсбург постанови, че страната не е осигурила обективен правосъден развой на КТБ, с цел да може тя да се отбрани по делото за отнемането на лиценза й. Делото в Страсбург беше по жалба на някогашните изпълнителни шефове на оповестената в неплатежоспособност банка. След произнасянето на ЕСПЧ може да последват и обезщетения.

 

Междувременно главният обвинен за банкрута на КТБ е на независимост в Сърбия, която няма никакво желание да го екстрадира назад у нас. Преди година Апелативният съд в Белград удостовери решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните изискванията за предаването на Цветан Василев на България, като с този акт на процедура дефинитивно се отхвърля настояването на управляващите в София за екстрадиция. Освен това Василев получи и политическо леговище в западната ни съседка. 

 

От всичко това може да се съди, че най-големият обир през последното десетилетие ще остане безнаказан. Но кой е отговорен по тази причина? Дали прокуратурата, която остана със необятно затворени очи за главните виновници за банкрута на банката, дали съдът и законодателите поради извънредно бавния правосъден развой, или институциите и политиците, които преди всичко позволиха да се стигне до източването на КТБ? Отговор няма и да има.

 

Петър Карамфилов,
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР